środa, 19 maja 2010

TORT SZWARDZWALDZKI


Wszyscy lubią słodycze. Dlatego dzisiaj...przepis na pyszny tort!!! Swietnia nadaje się na różnego rodzaju okazje i swięta. Klasyczny tort z delikatnym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami. Nie za słodki, bardzo dobrze zrównoważony, harmonijny, lekki i prosty do przygotowania.

Ciasto czekoladowe:

• 150 g masła
• 150 g drobnego cukru do pieczenia
• 6 jaj
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
• pół łyżeczki aromatu waniliowego
• 150 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wiśnie:

• 450 g mrożonych wiśni bez pestek
• 2 łyżki cukru
• Do nasączenia: 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)

Bita śmietana:

•750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
•3 łyżki cukru pudru
•1 łyżka cukru waniliowego
•2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja: słoiczek wiśni w zalewie

•Ciasto: Masło ucieram z cukrem. Dodaję kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Mieszam z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam do formy 24 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto kroję na 3 krążki.
•Wiśnie podgrzewam z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu, odcedzam i studzę. Sok zachowuję i mieszam z 3 łyżkami alkoholu. Nasączam nim krążki ciasta.
•Śmietankę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszam z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).
•Krążki tortu przekładam wiśniami i bitą śmietaną. Dekoruję wiśniami w zalewie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz