![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqy0eG_4zVzmnX8jdtVjm9pscYkmhsMJIINN1n8sbewxHnJb1LUe16M3NNytqatKtkMMwdmeb13Sl63-Z_x9hI00hSQvChMlLPCQWVwi2kpvcz0RkPfr-rRZ6kRmbqPwLPEAOpad8Gcgs/s320/losos-z-ryzem-i-warzywami_1604_w635.jpg)
Pyszny łosoś z ryżem i warzywami - marchewką, kukurydzą, brokułami i groszkiem cukrowym to zdrowe i pożywne danie, które mogłabym jeść co piątek. Aby chude mięso ryby było soczyste, wystarczy krótko je smażyć, a następnie wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika. Można też od razu upiec rybę w folii, ale wtedy będziemy musieli trzymać ją w piekarniku trochę dłużej.
Składniki:
•2 dzwonka łososia
•przyprawa do ryb
•natka pietruszki
•sok z cytryny
•oliwa z oliwek
•200g ryżu brązowego
•mrożone warzywa na patelnię: brokuły, marchewka, groszek cukrowy, kukurydza
•zioła, sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy mieszanką przypraw (lub po prostu solą i pieprzem). Smażymy na oliwie z oliwek po 1-2 min. z każdej strony. Przekładamy na folię aluminiową usmażone dzwonka, posypujemy natką pietruszki. Zawijamy szczelnie folię i wkładamy do ciepłego piekarnika na 5 min.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj ok. 30 min.). Warzywa dusimy na patelni, podlewając niewielką ilością wody. Gdy ryż się ugotuje, a warzywa zmiękną, dodajemy składniki do siebie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami, posypujemy natką pietruszki.
PALCE LIZAĆ !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz