![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxLif3OPQI2MwfGE0q9pYxl-T7NDfVl3Z4W0id0tF33bqyrnGmqQrAWEdKMMqoS1iEd8Lg4nWic-CePa2OkN51-AKNjXeNf8IxLdYTtC-MuQVM9e-o4RsarBSIeu47m6eEk1hsdDhK73g/s320/89c36e6a31a3d90cddec71bfb2cec517,5,12.jpg)
Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia "Gotuj ze mną"
Składniki
•1 kg filetów z dorsza
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•pół łyżeczki soli
•10 dag posiekanej cebuli
•10 dag marchwi pokrojonej w słupki
•1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
•5 dag selera pokrojonego w słupki
•200 ml oleju
Sos:
•2 łyżeczki przecieru pomidorowego
•półtorej łyżki cukru
•łyżka octu winnego
•łyżka sosu sojowego
•pół łyżki soli
•pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Etapy przygotowania
1.Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy. Filety solimy, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i trzymamy w ciepłym piekarniku.
2.Z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu, wkładamy jarzyny i smażymy. Przygotowany wcześniej sos wlewamy do usmażonych jarzyn i gotujemy mieszając, aż zgęstnieje.
3.Przekładamy rybę na ogrzany półmisek i polewamy sosem z jarzynami. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub bułeczkami ugotowanymi na parze.
Jak zwykle smacznie i zdrowo :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz