niedziela, 16 maja 2010

RYBA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM


Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia "Gotuj ze mną"

Składniki

•1 kg filetów z dorsza
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•pół łyżeczki soli
•10 dag posiekanej cebuli
•10 dag marchwi pokrojonej w słupki
•1 czerwona papryka pokrojona w paseczki
•5 dag selera pokrojonego w słupki
•200 ml oleju


Sos:

•2 łyżeczki przecieru pomidorowego
•półtorej łyżki cukru
•łyżka octu winnego
•łyżka sosu sojowego
•pół łyżki soli
•pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

Etapy przygotowania

1.Wszystkie składniki sosu mieszamy i odstawiamy. Filety solimy, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i trzymamy w ciepłym piekarniku.

2.Z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu, wkładamy jarzyny i smażymy. Przygotowany wcześniej sos wlewamy do usmażonych jarzyn i gotujemy mieszając, aż zgęstnieje.

3.Przekładamy rybę na ogrzany półmisek i polewamy sosem z jarzynami. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub bułeczkami ugotowanymi na parze.

Jak zwykle smacznie i zdrowo :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz