![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifvNaAEAwbTcllDIYbj020VTMTjNkelnrU02OMFKCAK8Q9UKybACpgSCuBb8afJqqtzPO9dZxizaOcN2w-xhiThXuxo-ulHQLzi_OiG3ykeL-4k4YPnm-qaN69axllfZQHiijqVioz3AY/s320/obrazek-16033.jpg)
Wydaje się na pierwszy rzut oka, że jest dużo dodatków, ale wszystkie są łatwo dostępne. Nie trzeba odwiedzać bardziej wyrafinowanych sklepów, niż ten osiedlowy. I co jeszcze fajnego jest w tych mufinkach to to, że wprost nie należy ciasta dobrze wymieszać (na gładką masę). Należy to zrobić od niechcenia. Nawet widziałam tą operację przeprowadzaną za pomocą drewnianej pałeczki do jedzenia chińszczyzny. To jest dopiero fusion mix i jeszcze można dodać fakt pieczenia tych mufinek w blasze zaprojektowanej przez Szwedów (szwedzka firma meblowa), ale made in England.
na 12 małych babeczek:
- 225g mąki (można zmieszać: trochę pszennej i trochę żytniej),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 100g musli (najlepsze jest to prażone, tzw. crunchy),
- 185g rodzynków (jeśli jest ich mało w musli, dla mnie jest zawsze mało),
- 115g (ok.4 łyżek) cukru (jeśli jest pod ręką to brązowy, jeśli nie, to nie) (proponuję jeszcze zamiast cukru miód),
- 250ml jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 90g masła stopionego
1.Rozpoczynamy pracę od przygotowań sprzętu: rozgrzać piekarnik do 210 stopni C i należy przygotować formę do babeczek. UWAGA: jeśli nie posiadamy takowej formy, zawsze możemy wykorzystać zwykłą keksówkę i zrobić mega mufina - też dobre. Jeśli jednak posiadamy wspomnianą formędo babeczek, mamy trzy opcje przygotowania jej na spotkanie z ciastem: wyłożyć otwory kupnymi papierkami do mufinek, wysmarować otwory masłem lub wyciąć kwadraty z papieru do pieczenia i wyłożyć nimi otwory.
Oto opcja trzy: łapiemy kwadrat za rogi, składamy i upychamy:
2.To była najtrudniesza część pracy. Zasada robienia mufinek to wlać płynne składniki do suchych i wymieszać byle jak. Także do mąki, proszku, soli, musli, rodzynków i cukru wlewamy zmieszane ze sobą jajka, jogurt i stopione masło. Jeśli mamy miód zamiast cukru, zaliczamy go do płynnych składników i dobrze jest go stopić razem z masłem, żeby się najpierw ze sobą połączyły i nieco przestygły. Gotową masę przekładamy do foremek i pieczemy około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz