poniedziałek, 17 maja 2010

JAK KUPOWAĆ JEDZENIE- ZDROWO I EKONOMICZNIE :)

Wielu z nas zna uczucie moralnego kaca, które zaczyna kiełkować w momencie, gdy widzimy kolejne produkty przechodzące przez skaner w kasie supermarketu, a osiąga apogeum, kiedy wykładamy je z siatek na kuchenny blat. Co zrobić, by uniknąć tych przykrych doznań? Na co trzeba zwracać uwagę, żeby do naszego koszyka trafiały wyłącznie potrzebne, świeże i – przede wszystkim – zdrowe artykuły?

Żadne przedsięwzięcie nie powiedzie się bez odpowiedniego planowania. Zasada ta dotyczy także – o czym często zapominamy – zakupów. Przed wyprawą w poszukiwaniu produktów spożywczych warto dokładnie zlustrować zawartość naszej lodówki i zamrażarki i zastanowić się, jakich artykułów naprawdę potrzebujemy i ile możemy ich kupić, żeby móc je bezpiecznie przechować do czasu wykorzystania.

Także nasza wędrówka między półkami supermarketu powinna być przeprowadzona z głową. Od momentu wejścia do sklepu do jego opuszczenia z reguły mija trochę czasu, toteż wszystkie potrzebne produkty powinniśmy kupować w odpowiedniej kolejności. Po świeżą żywność najlepiej sięgać już po umieszczeniu w koszyku wszystkich innych artykułów, na sam koniec zaś zaplanujmy wizytę w dziale z mrożonkami, które drogę do domu powinny spędzić w izotermicznej torbie. W ten sposób kupowane przez nas jedzenie pozostanie świeże i nie narazimy go na niepotrzebne uszkodzenia.

Rzeczą, której w czasie zakupów należy się szczególna uwaga, jest czystość. W działach ze świeżą żywnością podłogi powinny być myte przynajmniej kilka razy dziennie. Zwróćmy na to uwagę – brudne posadzki stanowią idealne środowisko dla rozwoju bakterii i innych potencjalnie szkodliwych drobnoustrojów.

Sceptycznie podchodźmy do wszelkich promocji. Po okazyjnych cenach sprzedawane są najczęściej produkty tuż na granicy przydatności do spożycia. Powinniśmy je kupować z zamiarem natychmiastowego wykorzystania – w przypadku mięs bezpieczniej jest zapłacić więcej za produkt, którego świeżość nie budzi naszej wątpliwości. Uważajmy także na półki na wysokości naszego wzroku – na nich z reguły wyeksponowane są produkty najdroższe. Jeśli rozejrzymy się uważnie dookoła, znajdziemy artykuły o podobnej jakości, a zdecydowanie tańsze.

Kupując produkty mrożone, powinniśmy mieć pewność, że są przechowywane w temperaturze przynajmniej -18°C. Dlatego warto zerknąć na termometr umieszczony w prawie każdej zamrażarce w supermarkecie. Jeśli produkt pokryty jest kryształkami lodu, możemy podejrzewać, że proces zamrażania został przerwany – bezpieczniej więc go nie kupować.

Bądźmy drobiazgowi – kupując żywność zwracajmy baczną uwagę na jej opakowanie. Wypukłe denka puszek z konserwami są dla nas sygnałem, że proces sterylizacji nie został poprawnie przeprowadzony, a mięso może być zakażone groźnymi bakteriami jadu kiełbasianego. Uszkodzone kartony każą nam wątpić, czy ich zawartość pozostała świeża i wolna od drobnoustrojów. Ważna jest także treść samej etykiety – z niej dowiemy się, jaki jest faktyczny skład produktu i jakich użyto chemicznych dodatków, a także – co niezmiernie ważne – do kiedy możemy go bezpiecznie spożyć.

Istotne jest również, by wybierać najzdrowsze produkty – warzywa i owoce powinny mieć żywe kolory, jędrną konsystencję, trzeba także zwrócić uwagę, czy nie ma na nich uszkodzeń. Wybierane przez nas kawałki mięsa powinny być jak najchudsze, a barwa i zapach nie mogą budzić podejrzeń co do ich świeżości.

Jest jeszcze jedna żelazna zasada, której powinniśmy się trzymać, zanim wybierzemy się na zakupy – najeść się. Jeśli zginiemy w gąszczu supermarketowych regałów, mając pusty żołądek, bardzo łatwo damy się omamić apetycznym zapachom czy smakowitemu wyglądowi wielu – mimo że z pewnością smacznych – całkowicie niepotrzebnych nam produktów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz