wtorek, 4 maja 2010

ANGIELSKI DESER- PUDDING Z BABKI DROŻDŻOWEJ

Zawsze sobie wyobrażałam, że pudding to coś na kształt vel smak budyniu, coś wytwornego oraz coś trudnego do przygotowania i czasochłonnego.
Jak bardzo się myliłam pokazał mi program emitowany przez kanał kuchnia.tv.
To pyszny deser, w którym najwięcej czasu zajmuje pieczenie, nie jest zbyt kosztowny, jest słodki (jak na porządny deser przystało) i przygotuje go każdy nawet początkujący kucharz.

Składniki
duża babka drożdżowa
masło
3-4 duże jajka
szklanka mleka
szklanka śmietany 18-procentowej z kartonika (słodkiej)
szklanka cukru
duży cukier waniliowy
kwaskowy dżem ( ja biorę malinowy)
rodzynki - teoria mówi łyżkę na osobę ja biorę po dwie, bo lubimy dużo
dekoracja:bita śmietana (można ubić jeśli została ta z kartonika lub po prostu użyć tej w sprayu)

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić do namięknięcia. Pokroić babkę drożdżową na kromki centymetrowej grubości i posmarować masłem. Ceramiczne lub szklane naczynie natłuścić masłem. Przygotować sos– do miski wbić jajka, wlać mleko i śmietanę, dodać cukier i miąższ wanilii, wymieszać składniki za pomocą trzepaczki. Zanurzać kawałki ciasta w sosie żeby wciągnęły sos i były miękkie, ale nie mogą się rozpaść, ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu tak pod skosem, jeden plasterek musi zachodzić na drugi, między kromki powkładać nieco dżemu łyżeczką i zalać pozostałym sosem. Posypać po wierzchu odsączonymi rodzynkami i zapiekać 30-40 minut w temperaturze 160 stopni C.


Najpyszniejszy jest tak 30-60 minut po wyjęciu z piekarnika, ale na zimno też jadalny:-)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz