![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilE6oSPCeYhaFeqiWbroEuRbXI1OK4iOct0n_xiyBAUzsh-fvRADKTY6_nRDi5eBrAGhgfsvK7re5gp5PDF9FYL-f8fMkkaBEbWPPVKPonJZsNhWV5CoeWkPBRuZjmb9rz0Sq6phfjGVM/s320/iStock_000003908700XSmall.jpg)
Gotowanie na parze jest dośc mało popularne. Niektórzy twierdzą, że jest zbyt czasochłonne i wymaga dużo pracy. Nic bardziej błędnego! Trzeba dobrze zapoznac się z tym tematem,aby zmienic zdanie i przestawic się na zdrowsze jedzenie :)
Dlaczego gotowanie na parze jest tak polecane?
Gotowanie na parze to same korzyści. Przygotowane tą metodą potrawy nie są pozbawione witamin oraz minerałów (mają nawet o 50% więcej witamin niż potrawy przyrządzane „tradycyjnymi” metodami), co często ma miejsce w przypadku gotowania warzyw zanurzonych w wodzie. Składniki odżywcze, w tym naturalny smak, pozostają w produktach, nie są wypłukiwane. Ponadto zachowywany jest naturalny kolor i zapach. Unika się wysuszenia i wchłaniania zbyt dużej ilości wody przez produkty spożywcze. Potrawy gotowane na parze nie wymagają użycia tłuszczu, dzięki czemu są zdrowe i niskokaloryczne.
Gotowanie na parze jest uniwersalną metodą. Można ją stosować zarówno w przypadku przygotowywania warzyw, jak i owoców morza, białego mięsa, ryb (przed gotowaniem poleca się skropić ryby cytryną. Dobrym pomysłem jest użycie zamiast wody bulionu).
Co dokładnie można przygotowywać na parze? Wszystkie warzywa, z wyjątkiem pomidorów i warzyw liściastych. Doskonale nadają się do tego również owoce, typu: jabłka, śliwki, gruszki. Na parze można przygotować również ryż, kuskus, kasze oraz kluski. Metoda ta nie nadaje się do przyrządzania grzybów. Niektórzy z nas gotują na parze osobno każdy rodzaj produktu spożywczego. Nie trzeba tego jednak robić. Można w tym samym czasie przyrządzać mięso i warzywa. Jedyne o czym należy pamiętać, to by warzywa położyć powyżej koszyczka z mięsem. Dzięki temu unikniemy rozgotowania warzyw i uzyskania twardego mięsa.
Gotowane na parze produkty można dowolnie przyprawić. Nie wolno jednak posypywać ich solą. Dopiero po ich podaniu na talerz można je lekko posolić. Wielu smakoszy poleca również dodanie do wody odrobiny wytrawnego białego wina, czy świeżych ziół. Po ugotowaniu mięsa, czy jarzyn, wystarczy odparować nadmiar wody, zagęścić wywar i podawać jako sos.
Czas przyrządzania potraw
Smaczne potrawy nie mogą być rozgotowane ani za twarde, co do tego nikt chyba nie ma wątpliwości. Dlatego warto pilnować czasu ich przyrządzania:
* ziemniaki w zależności od wielkości około 10- 25 minut,
* ryby około 6-8 minut,
* ryż około 30 minut,
* podzielony na różyczki kalafior lub brokuła – 6-9 minut,
* jabłko w kawałkach – ok. 10 minut,
* marchew pocięta w prążki około 15 minut,
Pamiętaj, zanim zaczniesz gotować
* wybieraj warzywa i owoce bez żadnych skaz (nagnieceń, pęknięć). Gotowanie na parze bowiem wydobywa ich smak i aromat. W przypadku gorszej jakości warzyw i owoców może być on nie do zaakceptowania.
* woda nie może dotykać jedzenia.
* należy wlać do garnka około 2,5 cm wody.
* między poszczególnymi koszyczkami z produktami spożywczymi należy zostawić odpowiednią przestrzeń, by swobodnie w niej płynęła para,
* do gotowania na parze warto wybierać chude mięso,
* nie ma możliwości gotowanie na parze dań w panierce,
* na parze nie wolno gotować zamrożonych pokarmów. Trzeba je uprzednio rozmrozić.
* gotowanie na parze doskonale nadaje się do odgrzania wcześniej przyrządzonych dań,
* dobierz idealnej wielkości przykrywkę do garnka. Zawsze pamiętaj o jej dokładnym nałożeniu.
Gotowanie na parze to doskonały pomysł na zdrowe jedzenie, które dostarczy wszystkich potrzebnych witamin oraz pomoże utrzyma wymarzoną sylwetkę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz