![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNAcM0X5BpZtgAMfa5uao7pryuRNKkJoNJzOJt5dPNChCGvECNFl-B6knkUNOsFlh7sf8yv2XG8P2Yd3XEm0uobLfF8w5SIJk6nugwcGv4NWyj03Kgf5SQPgd8XTWnqql42TNtkfohGKA/s320/pierogi_pizzowe_popup_watermark.jpg)
Coś pysznego dla wszystkich, którzy lubią pierogi i pizze. Takie połączenie na pewno spodoba się wszystkich łasuchom! ;)
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 10
Składniki
* Farsz:
* 80 dag pieczarek
* 30 dag kiełbasy
* 2 cebule
* łyżka sosu bolońskiego z torebki, np "Winiary"
* przyprawy wg. uznania ( sól, pieprz, przyprawa do pizzy)
* Ciasto:
* 4 szklanki mąki
* 6 dag drożdży
* 1 kostka rosołowa "Knorr"
* sól, pieprz, kminek, majeranek
* 3 łyżki oleju
Jest to proste w wykonaniu danie doskonałe zarówno na obiad kolację jak i przystawkę.
Etapy przygotowania
Farsz: Kiełbasę i cebulkę pokroić i zasmażyć na patelni, następnie dodać do tego wcześniej podduszone pieczarki. Doprawić do smaku. ( można dodać łyżeczkę ketchupu) Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Ciasto: Zagnieść lekkie ciasto dodając ciepłą wodę, około 1-2 szklanki. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dodać 4 do 6 łyżek oleju i ponownie zagnieść. Dzielić na małe kawałki wałkując tak aby utworzyły koła o średnicy około 15cm.
Na połowę każdego koła ułożyć farsz i skleić brzegi tak aby utworzyć kształt pieroga. Układać na blasze wyłożonej folią aluminiowa, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i przez około 50 min.
Najlepiej smakuje podane z ketchupem i zapieczonym serem żółtym, jak również jako dodatek do barszczu czerwonego. Nadaje się do odgrzania na drugi dzień nie tracąc swojego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz